Det Goda Vargbäret

Be Sociable, Share!

     

    Vargbäret (oftast kallat gojibär) är besläktad med tomaten, som ju faktiskt också tillhär bärsläktet egentligen.
    Vargbär finns i stora områden i Kina och Tibet. Under årens lopp har olika varianter har bildats som en anpassning till klimat-och markförhållanden. Men det är fortfarande vargbäret med det latinska namnet Lycium barbarus eller ibland Lycium barbarum, som är det vanligaste.




    Näringsmässigt varierar de innehållsmässigt, precis som allt annat man odlar, beroende på var de odlas och de näringsämnen som finns i jorden. I många delar av Europa har det uppstått en utarmning av selen i jorden, och det påverkar naturligtvis också innehållet i frukt och grönt.

    Vargbär är besläktad med tomat

    Vargbär för allmänhälsan

    I Kina har man inom traditionell medicin använt sig av vargbär för att förbättra synen och förebygga sjukdomar i allmänhet. Vargbär innehåller bland annat stora mängder så kallade pro-vitamin av sorterna betakaroten och kryptoxantin.

    Vargbäret innehåller 18 aminosyror

    Vargbär innehåller 18 av våra existerande 20 aminosyror, som är byggstenar i proteiner. Aminosyrorna tjänar som grund för tillverkning av andra ämnen, såsom enzymer, hormoner och antikroppar i immunförsvaret. Flera av aminosyrorna är också viktiga för ämnesomsättningen, därav uppmärksamheten den fått som viktminskningspreparat.
    För att undvika onödiga giftrester och verkligen veta att vargbäret är så effektivt som möjligt, är det bra att välja ekologiska vargbär.

    Be Sociable, Share!